ΑΡΧΙΚΗ FEATURE Πρόδρομος Προδρόμου: Η Τουρκία έχει εισβάλει στα ύδατα της Κύπρου

Πρόδρομος Προδρόμου: Η Τουρκία έχει εισβάλει στα ύδατα της Κύπρου

Eίναι μια εισβολή στα ύδατα της Κύπρου. Σίγουρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι αμφισβητεί και παρεμποδίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων το πρωί της Τετάρτης ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρθηκε στο τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», υπογραμμίζοντας ότι η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητά του. Επιπλέον, γνωστοποίησε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ότι πέραν της καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις δραστηριότητες της Αγκυρας. «Έχουν ληφθεί και αποφάσεις που ισχύουν» είπε, τονίζοντας, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες ο Ντόναλντ Τουσκ θα επισκεφθεί τη Λευκωσία.

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η τουρκική πλευρά σε προηγούμενες «έκνομες δραστηριότητες» στα δυτικά της Κύπρου, ο κ. Προδρόμου εξήγησε πως δεν πρόκειται για κάτι το τυχαίο, αλλά ήταν το αποτέλεσμα των κυπριακών ενεργειών.

«Ένα από τα μέτρα που πήρε έγκαιρα η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν να αποτρέψει άλλες εταιρείες με τεχνογνωσία να συνεργαστούν (με την Τουρκία) και φαίνεται ότι αυτό έχει αποτέλεσμα» είπε.

Η στάση της Αιγύπτου ενοχλεί την Τουρκία

Μια ημέρα μετά την 7η τριμερή συνάντηση Ελλάδας,Κύπρου,Αίγυπτο στο Κάιρο, ο κ. Προδρόμου υποστήριξε ότι η Τουρκία ενοχλείται ιδιαίτερα από την συνεργασία και τη σθεναρή στάση του Καΐρου, «διότι η Αίγυπτος είναι μια ισχυρή χώρα, διεθνής δύναμη και διακυβεύεται εκεί αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει ο κ. Ερντογάν: Ηγεμόνευση και ποδηγέτηση του ισλαμικού χώρου».

Το Κυπριακό δεν θα λυθεί με επίδειξη ισχύος

Σχετικά με την πρωτοβουλία της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι μπορεί να γίνει η προκαταρκτική συνάντηση των δυο πλευρών υπό τον ΟΗΕ, προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς.

Αυτό, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι κάτι που επιθυμεί η κυπριακή πλευρά ώστε «να αναχαιτιστεί αυτή η λογική της Αγκυρας ότι λύνουμε τις διαφορές μας με την ισχύ».

«Όταν θα πρόκειται όμως για διαπραγματεύσεις, εφόσον καταλήξουμε στους όρους αναφοράς που είμαστε έτοιμοι για αυτό, εξυπακούεται ότι δεν μπορούν να γίνουν αν η Τουρκία κάνει αυτά τα πράγματα. Γι’ αυτό λέω ότι είναι κρίσιμο και ότι η Άγκυρα θα βρεθεί προ των ευθυνών της» κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

ΠΗΓΗ:athensvoice.gr